VÄGEN TILL ARBETE: TIPS TILL ARBETE

DEL 7: Här kommer några konkreta tips om hur du kan ta genvägar till ditt nästa arbete.

• Sök praktikplatser om du studerar eller har begränsad arbetslivserfarenhet. Praktiken kommer ge dig mer erfarenhet, lära dig mer om arbetet och om du jobbar hårt, så kan du få en referens som du kan använda när du söker senare arbeten. Praktik är faktiskt en av de säkraste vägarna till arbete. Arbetsgivaren kan lära känna dig och undvika en ”felrekrytering” då du under din praktiktid visar att du passar för arbetet. Praktik är extra värdefullt om man saknar eller har äldre referenser inom en bransch. Praktik har genom åren fått ett dåligt rykte, detta för att personer har känt sig utnyttjade av arbetsgivare, då man haft förhoppning om att det ska leda till arbete. Genom en dialog med arbetsgivaren så kan man undvika sådana händelser. En praktik är en möjlighet, inte en garanti till arbete.

• Ta ett första arbete, Visste du att det är mycket lättare att söka ett arbete om du har ett arbete? Därför rekommenderar vi att du ser till att få ett arbete så fort som möjligt, oavsett vad det är, för att senare söka de arbeten du verkligen brinner för. Detta är bra även för din egen ekonomi men även framtida pension då den baseras på tiden du har arbetat under hela ditt liv.

• Undvik inte kortare arbeten, Vikariat kan öppna möjligheter för dig i jakt på arbete, genom att du under perioden kan söka andra arbeten, och ger dig eventuella möjligheter till en annan tjänst hos samma arbetsgivare. Gör du bra ifrån dig så kan du få en referens som du kan använda i ansökan av liknande tjänster. Andra temporära möjligheter som sommarjobb eller visstidsanställningar ger dig liknande fördelar. Inom visa områden är sommarjobb en riktigt bra ”inkörsport” för att få en anställning efter sommaren, alternativt fler liknande arbeten som i sig till slut kan ge dig en fast tjänst. Så undvik inte tjänster som inte är heltid eller tills vidare, men fortsätt söka dem samtidigt som du gör annat.

• Skapa en profil hos bemanningsföretagen, Bemanningsföretagen har många olika kunder, via en profil får du tillgång till deras kunder och får möjligheten att arbeta vid ett företag som hyr in dig av bemanningsföretaget. Om du visar dig vara duktig är chansen stor att du får gå över till företaget som hyrt in dig, fast som anställd direkt i företaget. Utnyttja deras möjligheter och om du vill kan du använda tjänsten som en språngbräda för att söka andra arbeten samtidigt.

• Linkedin är viktigare än du tror, Skapa en profil och visa för världen att du finns och vad du är kapabel till via Linkedin. Här nedan följer några tips när du sätter upp din profil på Linked in så att du kan komma igång:

– Under ditt namn kan du sätta en rubrik, Gör detta med omsorg, om du skaffar dig en bra rubrik ökar dina chanser att någon besöker din Linkedin sida. Försök vara kreativ och påhittig, eller om du öppet söker arbete kan du skriva något generellt som ”Söker efter nya möjligheter att utvecklas” eller liknande. Men försök vara originell.

– En bild säger mer än 1000ord, En bra bild ökar dina chanser att någon finner din Linkedin sida, så var mycket noga vad du använder för bild. Om du inte vet vilken typ av bild som kan behövas så se över andra personers profiler och se hur andra gör. Men ta din bild på allvar det är ditt första intryck. Enligt Linkedin kan en bra bild bidra till att du ökar antalet besökare till din profil med mer än 1000%!

– Din profil, Håll dig kort i den text du använder, få personer har idag orken att sitta och läsa långa historier på en hemsida och intresset försvinner snabbt. Håll dig kort och koncis. Lyft kort om:

– Din bakgrund

– Framtida ambitioner och personliga drag, Om du vill kan du här använda punkter och lyfta det viktigaste.

– Undvik allt för personlig text, Linkedin är öppet för offentligheten, betydligt mer öppet än ditt personliga brev och CV som du skickar till företag, ha detta i åtanke.

– Kompetenser, I nedre delen av din profil kan du välja dina kompetenser som du vill förknippas med och som du blir sökbar på. Var noga att fylla i dessa.

– Håll dina arbetsbeskrivningar korta, Det är större chans att någon läser igenom din text om den är kort och innehållsrik, lyft gärna statistik och beskriv med olika siffor istället för många rader text.

– Använd bilder och annan media, När du beskriver dina tidigare arbeten så kan du göra detta via bilder eller rörlig media, alternativt dela material i din nuvarande tjänst som är allmänt godkända för publicering. Detta ger personer större insikt i ditt arbete och vad det har inneburit!

– Glöm ”Buzz-Words”, Överanvända ord och meningar som ”Bra lagspelare”, ”Gillar att ha många bollar i luften samtidigt” och liknande bör undvikas. Var i stället personlig, ge verkliga exempel och var konkret. Detta hjälper dig att skapa en bättre profil.

– Rekommendationer och komplimanger, Istället för intyg och yrkesmässiga komplimanger, be då den personen att skriva dessa som en rekommendation på Linkedin. Detta medför att fler kan se att du har gjort ett bra arbete och har bra omdöme men även att dina kompetenser kan intygas av dina kontakter. Detta ökar din trovärdighet, så var inte rädd att fråga andra om att skriva en rekommendation om dig på Linkedin.

– Vikten av kontakter, Om du har många kontakter på Linkedin så blir du mer synlig och sökbar för andra människor. Lägg därför till dina vänner, kollegor och andra personer du kommer i kontakt med. Värdera och ta hand om dina kontakter, de kan i framtiden bli dina bästa referenser. Andra personer fler led bort, via vänners, vänner, vänner kan nu finna dig och då synlighet är så viktigt är detta ett av de viktigaste områdena du kan fokusera på efter du har byggt upp en bra profil.

– Hur ofta skall jag publicera på Linkedin? Se till att din profil är vid liv på Linkedin. För detta rekommenderar vi att du genomför minst en uppdatering av din profil per vecka men begränsar dig till max fem. Hitta något som passar dig men låt inte profilen dö ut, innehållet i dina inlägg är också mer värdefullt än att du har flertalet. Kvalitet före kvantitet.

– Kontakter, din bästa reklamkampanj, Dina tidigare arbetsgivare är en mycket bra reklam för din del och ökar dina möjligheter att synas och ses som intressant. Det är viktigt att du kartlägger ditt nätverk. Se över vad din familj, vänner, bekanta från olika föreningar, gamla arbetskamrater och andra arbetar med och vad dessa gör. Ta kontakt med dem och visa intresse och fråga om de vet någon arbetsgivare som söker personal.

Leave a Comment